Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lucie, postrach blogu?

Lucko, protože spolu komunikujeme již nějakou dobu, budu Tě oslovovat takto familiérně. Samozřejmě, že Ti balhopřeji k drtivému vítězství v obou kategoriích, kde jsi na titul mohla aspirovat a jsem rád, že hlasující čtenáři ukázali víc rozumu, než by se z diskusí pod některými články mohlo zdát.

Takové vítězství je však nejen slávou, neb světská sláva, polní tráva, jak říká známé úsloví, ale je též trnem v oku některým lidem, jak prokázal kolega Milan Nový ve svém dnešním článku. Neodpustím si tedy na jeho stranu poznámku o jistém prokádrování Tvé osoby, neboť, pokud jej nemáš v přátelích na Facebooku, o čemž si dovoluji pochybovat, mohl se k Tvému statusu dostat jen tak, že si Tě prostě vyhledal.

 

Tvůj status, který kolegu Nového tolik rozohnil, jsem zaregistroval již včera v podvečer, kdy jsi jej zveřejnila. Pana kolegu blogera však začal zajímat Tvůj facebook a možná i další Tvé aktivity, jak sám přiznal, až v momentě, kdy výsledky této ankety byly ohlášeny. Nevím, ale mám v tomto případě nutkavý pocit, že i zde snadno naleznu k popsání děje nějaké úsloví.

A už jej mám – kdo chce psa bít, hůl si vždy najde.

 

Lucko, já za sebe, stejně ale jako část diskutujících pod článkem pana Nového, mohu říci, že s Tebou naprosto souhlasím. Tvůj status jsem pochopil tak, jak jsi jej pedložila. Není dobré radovat se ze smrti kohokoliv, leč někdy by člověk asi měl udělat menší vyjímku. Kdyby si totiž kolega Nový přečetl článek, který jsi odkazovala a který byl podnětem pro napsání Tvého relativně ostrého prohlášení, mohl by snadněji pochopit, proč to píšeš.

Režim v KLDR je všechno možné, jen ne lidský. Lidé jsou v něm popravováni, zavíráni do lágrů či jinak pronásledováni za neskutečné „zločiny“. Je to režim velmi uzavřený vnějšímu světu a je třeba brát některé informace s rezervou, to je pravda, leč oněch informací, které tento zrůdný režim, jemuž blahopřejí či kondolují naši komunisté, vypouští severokorejské úřady minimum. Je to stejné, jako když svět se postupně dozvídal o zločinech nacistů. Okolní svět se k prosakujícím zprávám o likvidačních táborech stavěl dosti rezervovaně a to i přes fakt, že byl s hitlerovským Německem ve faktickém válečném stavu. Přesto nikdo nechtěl věřit, že by nějací lidé byli schopni tak úděsných zločinů. Stejně tak i dnes celá řada lidí tyto zprávy, které nejsou potvrzeny severokorejskými úřady a nikdy ani potvrzeny nebudou, dokud tam bude vládnout stávající režim, považují za propagandu s cílem poškodit tuto zemi a její oficiální představitele.

Lucko, naprosto Ti rozumím, proč jsi tento status napsala a já, jako Jirka Oulický v tomto směru stojím ne za Tebou, ale s Tebou v jedné řadě a veřejně se tímto k tomu přiznávám. Kamenujte mě, křičte na mě, proklínejte mě, ale pokud se někdy podaří odstranit režim vraždící své vlastní lidi i třeba za zločin „držení Bible“, pak i já budu cítit jisté zadostiučinění.

Zpráva, na níž jsi reagovala, nebyla oficiálně potvrzena, ale je všeobecně přijímáno jako pravdivé tvrzení o severokorejském režimu, že mezi hrdelní zločiny, tedy zločiny trestané smrtí, patří i držení Bible, či jiné křesťanské literatury, účast na bohoslužbě (ony jsou zakázány, takže pokud se Mše slouží, tak opravdu tajně), ale třeba i za to, že někdo „málo tleskal“ (jak nám ukázalo prohlášení úřadů KLDR ve věci nedávné popravy Kimova strýce).

 

Pan Nový Tě pak v závěru svého článku, motivovaného snad závistí, snad jen jeho hloupostí, dokonce označuje za někoho, jehož příspěvky a články mohou mj. dát mnoha lidem nůž do ruky a poslat je jiné zlikvidovat“. Já Ti naopak říkám, klidně pokračuj, neboť Tvé články i příspěvky mají hlavu a patu. Dokonce vím, jako jeden z asi šedesáti lidí, že Tvé postřehy dokáží být někdy i břitce vtipné. Ty víš, zcela nepochybně, o kterých příspěvcích, a kde, mluvím. Tvrdím totiž, krom jiného, že kdo zlu neodporuje, sám se zlem proviňuje.

 

V diskusi pod článkem kolegy Nového se pak někteří zamýšleli, zda je vůbec podobný výrok, či výroky silnější, které by přímo vyzývaly k odstranění a fyzické likvidaci zločince z dynastie Kimů, slučitelné s křesťanstvím. Já říkám, že do jisté míry ano. Pravda, přikázání nezabiješ je závazné, ale je závazné pro všechny. Pokud někdo toto přikázání principiálně odmítá ctít a respektovat, což režim Kim Čong-Una odmítá, musí lidé najít nějaký prostředek, jak vraždění nevinných lidí, kteří se provinili opravdu jen tím, že viděli cizí film, četli Bibli, poslechli si pořad z cizího rádia, špatně se poklonili Kimům, učinili vtip na adresu vládců, nebo se třeba pokusili opustit svou vlast, aby mohli konat věci, které my dnes zde považujeme už tak nějak za samozřejmé, jak takové vraždění zastavit. A protože ani protesty, prosby, nátlak přes různá embarga, nic nepomáhá, musí světská spravedlnost tentokrát překročit i křesťanské nezabiješ.

KLDR je i poměrně vážnou hrozbou pro bezpečnost okolních zemí. Případný ozbrojený konflikt by stál statisíce životů, zpravidla nevinných lidí, na obou stranách fronty. I pro toto, byť jen teoreticky, hrozící nebezpečí, se nedomnívám, že by Tvůj výrok, Lucko, byl nějak výrazněji v rozporu s křesťanskou morálkou, stejně jako výroky těch, kteří Tě v diskusi pod článkem pana Nového podpořili.

 

Lucko, ještě jednou Ti balhopřeji a opakuji, že ve věci Tvého výroku jsem s Tebou na stejné straně diskusní „barikády“. Pokud někdo ze čtenářů má stejný názor, nechť jej v následné diskusi připojí, nebo mě osloví skrze můj facebookový profil (pro ty, kteří nemají možnost diskutovat na idnes.cz) a já jeho podpis s radostí pod článek připojím.

 

Krásný první postní pátek

 

V Kristu

 

Jirka

Autor: Jirka Oulický | pátek 7.3.2014 16:47 | karma článku: 17,16 | přečteno: 994x
  • Další články autora

Jirka Oulický

Projev občana číslo 10.566.155

Občan číslo 1 již svůj projev pronesl, ale na něco v něm trochu pozapomněl. Jako občan číslo 10.566.155 jsem se rozhodl to trochu napravit.

21.3.2020 v 19:30 | Karma: 28,69 | Přečteno: 952x | Diskuse| Společnost

Jirka Oulický

Církev hřešící

Počátkem tohoto týdne proběhla médii zpráva o případu kněze Ostravsko-opavské diecéze. Někdy byla tato kauza anoncována bombastickými titulky, že kněz byl chycen do pedofilní sítě, ale zpravidla články byly věcné.

30.10.2019 v 21:44 | Karma: 26,06 | Přečteno: 1232x | Diskuse| Společnost

Jirka Oulický

Ano, bude nejhůř

Jak by mohlo vypadat zpravodajství v nové soukromé televizi ANOva v roce 2022 půl roku po dalších volbách.

21.9.2016 v 18:59 | Karma: 29,72 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Ostatní

Jirka Oulický

Církev uctí památku zavražděného kněze a ... média mlčí

V pátek 29.července vydalo předsednictvo ČBK výzvu k uctění památky zavražděného kněze Jacquese Hamela vyzváněním zvonů v den pohřbu tohoto mučedníka. A média?

1.8.2016 v 18:42 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Společnost

Jirka Oulický

Je suis Jacques Hamel

Zaútočit na neozbrojeného je znakem zbabělosti, zaútočit na starého člověka je znakem zvrácenosti a zaútočit na kněze je znakem vlastní odpornosti.

27.7.2016 v 18:10 | Karma: 29,46 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem člověk ..... zatím .....