Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miroslav Nigrin sprostě lže a šíří pomluvy

Včera, ve večerních hodinách uveřejnil pan Miroslav Nigrin svůj článek s názvem Bulhaři a plyn/ papež a naše církve!, v němž šíří pomluvy a lži a pod nímž, jako obvykle, neotevřel diskusi.

Uvádí v něm následující odstavec plný lží a pomluv, cituji: „Papež František zaslal dar obcím na Litoměřicku, postiženým loni povodněmi. Co v té době dělá naše katolická a jiné církve ... administrativu, aby nepřišly ani o píď země nebo jednu cihlu v navracení majetku, obdarování církve státem bez souhlasu jeho obyvatel. Co se takhle alespoň zastydět velebnosti?! Leda že by naše církev byla první a ve vší skromnosti i tak tichá, že bychom se o jejím velkolepém daru, postiženým obyvatelům, ani neslyšeli?!“

 

Nyní několik čísel. Dle vyjádření jednoho z pracovníků Pražského arcibiskupství již 3.6.2013, tedy dva dny před kulminací Labe v nejpostiženější části Litoměřického okresu, uvolnil kardinál Duka z rozpočtu arcibiskupství okamžitou pomoc ve výši 250 tisíc korun určenou pro nejpostiženější oblasti na nákupy balených vod, potravin, zdravotnického materiálu, přikrývek a dalších komodit potřebných pro pomoc lidem v okamžiku zasažení živelnou pohromou. Charita ČR, která je přímo zřizována ŘKC v ten den již měla ze sbírek připraveno k použití 2,7 mil. Kč.

 

Na stránkách Pražského arcibiskupství, na stránkách Charity ČR, ale i prostým zadáním hesla „charita povodně 2013“ do internetového vyhledavače jako první vyskočí odkaz přímo na stránky Charity ČR věnované povodním. Odkaz na tyto stránky pak vkládám do článku zde. Jde o jakýsi rozcestník k informacím, kde se dozvíte, že celkem Charita ČR na speciálním kontě zřízeném k pomoci lidem postižených povodní v roce 2013 shromáždila od různých dárců (a zde podotýkám, že to byli lidé věřící i nevěřící, prostě lidé se srdcem a touhou pomoci bližnímu v krizové situaci) 19,7 milionu korun a další dar ve výši 780 tisíc Euro (přes 21 mil. Korun) poslala organizaci Charita ČR německá Deutscher Caritasverband (DCV), což je německá katolická charitativní organizace. Charita ČR také poskytla v severních Čechách dočasné přístřeší ve svých evakuačních střediscích 191 lidem. Můžete se tam dozvědět i celou řadu dalších informací, jako například, že bylo zapůjčeno 309 vysoušečů, že 147 pracovníků a dobrovolníků pomáhalo s úklidem v domácnostech v nejpostiženějších oblastech ….

 

Bylo by toho mnoho, co se dá vyjmenovat. Mimo to vím i o soukromých aktivitách lidí hlásících se k víře a k některé církvi, kteří se svými přáteli a známými shromáždili prostředky, za něž nakoupili pomoc třeba ve formě úklidových a desinfekčních prostředků a na své náklady je odvezli do postižených oblastí. U jedné této aktivity vím, že tato pomoc byla do konkrétní velmi postižené obce v Litoměřickém okrese dodána prostřednictvím děkanství U Všech Svatých v Litoměřicích, kam byla jedna z osobních pomocí na náklady dárců odvezena ještě před opadnutím vody dne 6.června 2013. Tedy katolická církev pomáhala nejen prostřednictvím svých oficiálních organizací, ale i formou dobrovolnické pomoci, formou zaslání pomoci přímo do nejpostiženějších oblastí.

 

A to je i odpověď na Vaší poslední větu. Mnozí pomáhali opravdu v tichosti, bez uvedení svých jmen, bez nároku na odměnu ve formě pochvaly a uznání. Charita ČR i jednotlivé diecéze a diecézní charity pak často připravily tiskové výstupy ve formě sumarizace celkové pomoci. Že tyto výstupy a zprávy proběhly médii bez povšimnutí, však není vinou těchto organizací. Je to vinou konzumentů zpráv, ale částečně i vinou oněch médií, která o těchto výstupech mnohdy informovala jen okrajově, mezi řečí, aby se neřeklo. Čestná výjimka patří veřejnoprávní televizi, která o pomoci nejen z řad církvemi zřízených charitativních organizací, ale ze všech těchto institucí, informovala poměrně obsáhle.

 

A důvod, že média i jejich konzumenti podobné informace nezaznamenali? Jednoduchý. Podobné zprávy se „neprodávají“ tak dobře, jako podrobné informování (často i zkreslené) o nejrůznějších konfliktech. S jednou známou, která dříve pracovala na tiskovém odboru jednoho biskupství, jsem se na toto téma bavil. Dovolím si volně odcitovat její jednoduché prohlášení, když se snažili dostat do médií některé zprávy o činnosti v diecézi: „Víš co nám na to často odpovídali? Prý, že to teda zveřejní v krátkém článku, ale že je víc zajímá nějaká zajímavá kauza. Třeba kdybychom měli nějaké zneužívání, to by bylo něco!“ A takto, nejen ve směru k církvím, ale obecně, mnohá média opravdu pracují. Bohužel, nejen média. Často i blogeři.

 

Napsal jsem, že sprostě lžete. Někdo může namítnout, že třeba jen podobné informace opravdu nepostřehl. Však jsem sám zde psal, jak výstupy z charitativních organizací celá řada médií zpracovává jen velmi okrajově. Jenže, pokud by chtěl napsat skutečně seriózní článek o nějakém problému, pak by se pan Nigrin snažil získat si více informací. I jen prostým zadáním hesla „katolická charita“ do vyhledavače mu jako první odkaz naběhnou právě stránky organizace Charita ČR, což je etablovaná charitativní organizace, která patří mezi nejuznávanější charitativní organizace u nás, a to přes fakt, že již několikrát čelila podlým a sprostým, nactiutrhačským útokům, naposled ve formě hoaxu o údajném „prožrání“ Tříkrálové sbírky.

 

Když je potřeba, pomáhají všichni. Všichni, kteří jsou lidmi, kteří soucítí s postiženými. Pomáhají věřící i lidé bez vyznání. Pomáhají katolíci, evangelíci, husité i ateisté a agnostici (omlouvám se těm křesťanským církvím i jiným náboženským společnostem, které jsem nejmenoval – vy pomáháte též). A znovu opakuji: POMÁHAJÍ VŠICHNI, tedy i katolíci a církev.

 

PS: Pane Nigrine, Vaše jakékoliv příspěvky smažu (s vyjímkou případné omluvy za lži ve Vašem článku) a budu tak činit do té doby, dokud pod svými články neotevřete diskusi též.

 

Autor: Jirka Oulický | pondělí 9.6.2014 18:49 | karma článku: 25,48 | přečteno: 1426x
  • Další články autora

Jirka Oulický

Projev občana číslo 10.566.155

Občan číslo 1 již svůj projev pronesl, ale na něco v něm trochu pozapomněl. Jako občan číslo 10.566.155 jsem se rozhodl to trochu napravit.

21.3.2020 v 19:30 | Karma: 28,69 | Přečteno: 952x | Diskuse| Společnost

Jirka Oulický

Církev hřešící

Počátkem tohoto týdne proběhla médii zpráva o případu kněze Ostravsko-opavské diecéze. Někdy byla tato kauza anoncována bombastickými titulky, že kněz byl chycen do pedofilní sítě, ale zpravidla články byly věcné.

30.10.2019 v 21:44 | Karma: 26,06 | Přečteno: 1232x | Diskuse| Společnost

Jirka Oulický

Ano, bude nejhůř

Jak by mohlo vypadat zpravodajství v nové soukromé televizi ANOva v roce 2022 půl roku po dalších volbách.

21.9.2016 v 18:59 | Karma: 29,72 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Ostatní

Jirka Oulický

Církev uctí památku zavražděného kněze a ... média mlčí

V pátek 29.července vydalo předsednictvo ČBK výzvu k uctění památky zavražděného kněze Jacquese Hamela vyzváněním zvonů v den pohřbu tohoto mučedníka. A média?

1.8.2016 v 18:42 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Společnost

Jirka Oulický

Je suis Jacques Hamel

Zaútočit na neozbrojeného je znakem zbabělosti, zaútočit na starého člověka je znakem zvrácenosti a zaútočit na kněze je znakem vlastní odpornosti.

27.7.2016 v 18:10 | Karma: 29,46 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem člověk ..... zatím .....