Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

echo.3.

25. 2. 2012 15:44
Ještě jednou karma

opožděně, ale přece. Dnes je 25.únor a vzpomínka na oběti bývalého režimu

je namístě.

0 0
možnosti

31pryc

25. 2. 2012 21:32
Re: Ještě jednou karma

Musím se přiznat, že ve svém seriálu mám menší skluz. Na 25.únor bylo plánováno uveřejnění dílu o R.D Josefu Toufarovi, který 25.2.1950 podlehl rozsáhlým vnitřním zraněním, která utrpěl při výslechu StB ve Valdicích, leč tento projekt vytvářím jen ve svém volném čase. Jsem-li profesí obchodník a snažím-li se poněkud eliminovat dopady současné ekonomické situace na své obchody, tak toho volného času zase moc nezbývá.

0 0
možnosti

dovolilbychsipodotknouti

16. 2. 2012 10:36
Ad Strýček Joe a Lady:

co byste asi tak dělali, moji milí, kdyby vás cestou z výuky hodiny náboženství srazila parta Stbáků z motocyklu, odtáhla vás do českých Budějovic, tam vás mučila a obvinila vás z toho že jste agent cizí mocnosti (bez jakýchkoli důkazů), bohužel alr máte smůlu, poněvadž jste velmi oblíbený kněz za kterým jdou lidé... Jak by se vám líbilo, milánkové, být v první instanci odsouzeni k trestu smrti, bez jakékoli viny? A pak se dozvědět, že strana byla tak milostivá, že vám ten trest změnila na doživotí? jakpak by vám bylo, kdyby vám za pobytu ve vězení rozkradli váš majetek, jakpak byste se asi cítili, vy naši pravdomluvové, vy naši objektivní komentátoři, kdyby vám za vašeho věznění zemřeli oba rodiče a vy jste jim nesměli ani na pohřeb? Nevíte o tom nic. Tak laskavě mlčte! Jste nestoudní lháři!

2 0
možnosti

31pryc

16. 2. 2012 18:04
Re: Ad Strýček Joe a Lady:

Jako autor bych se přeci jen dovolil zastat diskutérky s nickem Lady Humussprey, která při veškerém svém nesouhlasu přeci jen diskutovala slušně (viz následná diksuse mezi ní a mnou) a měla alespoň elementární snahu o věcnost a určitou slušnost. Má svůj názor, který je asi jiný, než můj, ale přeci jen i její poslední odpověď: "To je v pořádku. Máte koníčka a snažíte se ho dělat dobře. nemám v úmyslu Vám ho hanět. Hlavně to dlejte bez snahy o senzaci, abyste nedopadl s povstí jako buditel Hanka." je více méně smířlivá, s drobnou ironií v upozornění.

Strýček Joe s.r.o. naproti tomu pouze přišel, "prsknul" sem svou jedovou slinu a šel dál, aniž by na jakýkoliv dotaz, jakoukoliv reakci odpověděl. Nepřekvapuje mě to, protože podobnou zkušenost s tímto nickem mám již z mnoha jiných diskusí.

autor

0 0
možnosti

Ottis300

16. 2. 2012 9:12
Probůh!!!!!!

Strýček Joe a Lady: neuvěřitelné, co dokážete vyplodit i k tak citlivému tématu. To byly vraždy, jestli vám to nedošlo. Vraždy ve jménu ideologie, které se stále zastáváte. Vy dva byste se neměli vůbec ozývat.

A Lady, opravdu děkuji, že byste faráře Toufara nemlátila. Jak humánní!

2 0
možnosti

Pavel_D

16. 2. 2012 13:00
Re: Probůh!!!!!!

Kdo se skrývá pod nickem Lady, se dá tušit, viz exotopedie. Strejda totéž. Jsou to případy pro psychiatra a je třeba je brát jako nepěkné přírodní jevy. Ale diskutovat s nimi - to je marné, jako chtít po dešti, aby přestal. Jen by bylo zajímavé zjistit, jestli je za to někdo neplatí. Napsat naplno, co si o nich myslím, nelze, už mi smázli komentáře kvůli mnohem méně razantnímu slůvku (a ještě vyhvězdičkovanému a v citátu).

Nakonec Humussprey - nomen omen!

0 0
možnosti

Lady Humussprey

15. 2. 2012 22:35
Ještě dotaz na autora

Z Vysočiny pocházel jmenovec pana faráře, také František Pařil. Za 1. světové války těžce prochladl a dlouhá léta byl invalidní, jen se sotva belhal o berlích. Začal se zajímat o léčitelství a postupně vymyslel přístroj, jakousi klec s tryskami a dole vaničkou, kam naléval odvar z kopřiv a tak když do klece vlezl, trysky prudce pulsovaly a tělo tím odvarem doslova bičovaly. Nebyli náhodou příbuzní? To jen tak mimochodem? Opravdu se vyléčil a do konce života se pohyboval bez berlí.

0 0
možnosti

31pryc

15. 2. 2012 22:41
Re: Ještě dotaz na autora

Bohužel, krom rodičů faráře Pařila mi nejsou známa ani jména VŠECH sourozenců, proto jsem jejich jména neuváděl. Navíc František Pařil pocházel z druhého manželství svého otce (předpokládám, že jeho první manželka zemřela), takže mi není znám ani přesný počet jeho sourozenců.

Možná by nějaké informace o jeho předcích byly k nalezení v Heřmanicích.

0 0
možnosti

strycek-Joe s.r.o.

15. 2. 2012 21:41
Zaměstnanci ÚSTR toho v roce 2012 nemohou vědět tolik

, jako toho věděli zaměstnanci StB a SNB v roce 1951, to je jasné. Dnes čerpají jen z dochovaných papírů, z nichž si vyzobávají to, co zapadá do jejich předem připravených představ, a to, co do nich nezapadá, zamlčují. Tento nevědecký přístup je možný, neboť dnes už, kromě pravidelné mzdy a ročních odměn, o nic nejde. Do tohoto kontextu zapadá i tento článek p.Oulického, myslím, že je také pracovníkem zmiňované instituce, proto jej za věrohodného historika považovat nelze Rv

8 0
možnosti

31pryc

15. 2. 2012 21:46
Re: Zaměstnanci ÚSTR toho v roce 2012 nemohou vědět tolik

Nejsem zaměstnancem ÚSTR a nejsem ani historikem z povolání. O historii se zajímám jako amatér (to ovšem nic nemění na skutečnostech, které jsou). Opakuji zcela zodpovědně, že údaje, ze kterých vycházím si ověřuji z více zdrojů a dokumenty, které cituji jsou veřejně dostupné. Stejně jako je dostupný kompletní vyšetřovací spis k případu Babice (včetně jednoznačného zanedbání ohledání místa činu) i zprávy Generální prokuratury z roku 1952 adresované Ministerstvu spravedlnosti ohledně chyb ve vyšetřování ze strany StB a ohedně pochybení při nasazování a kontrole agentů při kolektivizaci zemědělství na Vysočině. KS StB v Jihlavě byla samostatnou kapitolou v historii bezpečnostních sborů.

3 0
možnosti

Lady Humussprey

15. 2. 2012 21:30
Zajímavé, že tak dopodrobna popsaný příběh...

a nikde žádný obviněný???? Pozor, neplést si dohady a "morální odsudky" s důkazy, se kterými by se mohlo jít k soudu. Přitom o tom bylo sepsáno tisíce stran, ale pořád a pořád jen samé dohady. Já se toho nebojím a klidně řeknu, že prostě nevím a tak nebudu soudit. Něco přesto podotknu. Jsem z opravdu nekompromisní komunistické rodiny, už děda z máminy strany byl mezi válkami komunista. Máma byla nositelka dvou státních vyznamenání. Jedno však rezolutně popírám a to zášť proti farářům. U nás byl farář, dokonce děkan, antifašista a tak nebyl ani jako Němec odsunut. S paní kuchařkou byli staří a potřebovali pomoc a pozor pravičáci..jediný, kdo jim pomáhal, dokonce i složil uhlí, když bylo potřeba, tak udělal na faře nějakou opravu, tak to byla jedině naše rodina. U nás se totiž takové věci vždy považovaly za povinnost. Mně nějaké Babice nezajímají a vám to nevěřím.

7 0
možnosti

31pryc

15. 2. 2012 21:41
Re: Zajímavé, že tak dopodrobna popsaný příběh...

Co se týká možných případných obvinění, je v otázce Babického případu ten problém, že naprostá většina známých přímých aktérů dnes již nežijí. V právním systému České republiky nelze zahajovat trestní stíhání proti zemřelým. Naštěstí lze zemřelé od obvinění očistit (jak se stalo již ve zmiňovaných případech).

Nenechte si ujít jeden z příštích dílů (pravděpodobně jej zařadím jako 5., nebo 6. díl) o R.D. Josefu Toufarovi. Tam bylo po roce 1989 obvinění vzneseno a případ byl i odsouzen.

Fakt, že R.D. Václav Drbola, R.D. František Pařil a R.D. Jan Bula byli obviněni a odsouzeni k smrti na základě vykonstruovaných obvinění, ovšem svou nevírou nijak nezměníte. Stejně jako nezměníte, že podobných trestů smrti bylo do roku 1989 vyneseno dalších 279 (pokud si dobře pamatuji), většinou v 50.letech, část v letech 60-tých.

Nezměníte ani fakt, že R.D. Josef Toufar byl doslova utlučen k smrti při výslechu v kauze Číhošťského zázraku.

A citované dokumenty jsou pravé.

3 0
možnosti

NewDorianGray

15. 2. 2012 20:45
Tak jsem přemýšlel, co se honí zdejším soudruhům při čtení

těchto řádků hlavou. Snad toto:

.

A komu tím prospějete, co?

.

Miroslav Donutil alias mjr. Šebek ve filmu Pelíšky

0 0
možnosti

Martin Kavka

16. 2. 2012 8:57
Re: Tak jsem přemýšlel, co se honí zdejším soudruhům při čtení

Co se jim honí hlavou je možné číst výše

0 0
možnosti

seelen

15. 2. 2012 20:33
Karma

R^

0 0
možnosti

IoannesBaptist

15. 2. 2012 19:52
Poděkování a připomínka

Téhle osvěty není nikdy dost, děkuji.

Připomínka - "otec" pište s malým "o", velké je vyhrazené církevním Otcům (sv. Ambrož, sv. Augustin, sv. Řehoř Veliký, sv. Jeroným atd.).

3 0
možnosti

31pryc

15. 2. 2012 19:57
Re: Poděkování a připomínka

Děkuji za upozornění, opravím :-)

0 0
možnosti

Martin Kavka

15. 2. 2012 19:49
Karma

To byli ještě kněží, žádní  NOMaci., ale kněží.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS