Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Madame procházková, pokud není duševně vyloženě vyšinutá, tak je jistě prolhaná komunistka a jako od takové se od ní dá čekat jenom lež, svinstvo, zlobu, nenávist. Tato očekávání naplněje měrou vrchovatou.

1 2
možnosti
MK

Berte to tak  že její knihy se neprodávají a nějak se živit musí. :-)

1 2
možnosti
JS

Do problému, který popisujete, sice nevidím, ale to neznamená, že ve Vašem textu nelze odhalit poněkud falešné argumenty.

Píšete například, že "kostely byly vždy budovány jako místo pro rozjímání, modlitbu, setkání se zpřítomnělým Kristem". Tak tomu však pokaždé nebylo. V době rekatolizace se návštěva kostela stala vynucovanou povinností, jejíž nedodržení bylo přísně trestáno. Kostel se stal mocenským nástrojem a byly v něm obyvatelům povinně distribuovány názory, jejichž účelem bylo zakotvit v obyvatelstvu poslušnost vůči katolické vrchnosti.

Například kostel svatého Jáchyma a svaté Anny v Jáchymově. Tato mohutná gotická stavba byla původně prvním luteránským kostelem v českých zemích. Složili se na něj horníci. Roku 1623 byl kostel luteránům zabaven, uzavřen, kněží odvoláni (přes protesty městské rady) a obyvatelé Jáchymova násilím přinuceni přijmout katolictví (skutečně násilím). Roku 1624 byl pak kostel (de-facto ukradený katolickou církví) přesvěcen na katolický chrám. Takových případů byl nespočet.

Katolická církev zdiskreditovala víru v Boha právě tím, co popisujete. Nutila lidi věřit, že Kristus je přítomen v nějaké svíčce ve schránce ze dřeva nebo kamene. Duchovní poselství evangelia přetransformovala na systém rituálů, které jsou sice propracované a efektní, ale snad právě proto vzdálené skutečnému Kristovu poselství.

Píšete o "okázané výzdobě" pro "Nejlaskavějšího, Nejmocnějšího, Nejvyššího…". Jenže právě proto, že Bůh má tyto vlastnosti, tak je ona okázalost spíše urážkou jeho lásky a sebeobětování, a to zvláště, pokud tato okázalost vyrostla na hřbetech lidí, kteří celý život žili na hliněných podlahách.

Katolická církev se nepoučila z toho, že se ve všech dobách kompromitovala s jakoukoli světskou mocí, která se namanula. Proč si myslíte, že zrovna v dnešní době by to lidé měli vnímat nějak jinak?

3 0
možnosti
MK

Hezký kostel nám protestanti postavili. Jo, neměli se pokoušet o puč a pak rozdmýchat jeden do té doby z největších konfliktů. V

0 1
možnosti
Foto

Procházková má v hlavě Jiráskovo Temno. Teď už by se i Jirásko divil.:-/

6 1
možnosti
MK

Jenže v tomto případě má bohužel pravdu. Církev sice kostek užívala, ale nikdy na ní nebyl převeden :-)

0 0
možnosti
MK

Tady je třeba si uvědomit, že církev tento kostel nikdy nevlastnila a na jeho údržbu a provoz nikdy nedala ani korunu. Jeho provoz a údržba byla financována ze soukromých a posléze státních peněz, tedy finančních prostředků všech daňových poplatníků

1 1
možnosti
JC

A o tom to je! Církev zase chce něco, co jí nepatřilo a nepatří.

2 0
možnosti
Foto

Paní Lenka Procházková je zaslepená osoba, která mi připomíná jednu anekdotu o Irech.

Vystoupí jakýkoliv Ir z letadla v kterékoliv zemi a ptá se prvního policisty: " Máte tady vládu?"

Policista odpoví: " Samozřejmě"

Ir na to:"Tak jí jsem proti".

Pan Jan Procházka, spisovatel umučený komunisty v base, na svou dceru asi moc hrdý není.

5 2
možnosti

Kde jste vzal, že Jan Procházka, člen ÚV KSČ, byl umučen v base?

2 0
možnosti
MJ

Hezké brzké ráno.

Na X příkladech víme, že država v soukromých rukou neznamená vždy rozkvétající objekt.

Tady jde o úplně něco jiného, pane blogere. Nemožnost kontroly, rozbujelá korupce, kterou církev protože je součástí české společnosti jistě používá. Protlačení navrácení majetku. Protlačení politické, jen proto, že těch lotrů z nějakých stran sedělo v lavicích parlamentních o něco více. Taková velká událost bez společenského koncensu.Ono ve společnosti cosi jako povědomí o nutnosti vrácení majetku církvím existuje. Ale Vaši politici tomu udělali medvědí službu. A dnes cosi křičí o "nutnosti poslouchat opozici" , když se tam oni dostali. Absurdní, směšné.

3 4
možnosti
OF

Jistě, korupce může být i v církvi. Ale to slovo rozbujelá můžete klidně vynechat.

Znal jste za totality nějakého bohatého katolického faráře ? Já ne.

Jaký společenský konsensus? O čem to melete ? Co bylo ukradeno, má být vráceno. Vy podporujete zlodějinu ? Tomu říkáte demokracie ? Rv

11 2
možnosti
OF

Jo soudruzi, Masaryk to katolíkům pěkně zavařil. Ale nejen katolíkům, ale i nám těšínským Polákům. Dušoval se před Poláky, že na Těšínsko nevtrhrne, že osud Těšínska nechá na místních lidech a za pár dnů tam byl i se svou bandou ožralých legionářů, kteří pak vraždili zajatce. Jednoho takového zajatce, mladého rekruta, probodl ožralý legionář na hnojišti u sousedky ve Stonavě, marně ho prosil o život. No a pak z nás Masaryk udělal občany třetí kategorie a česká historiografie začala šířit bludy o polském záboru Těšínska. Katolíci nedopadli lépe. Je mi s Čechy dobře, ale pokrytce Masaryka / ani Beneše/ fakt nemusím. Jsem takový věřící nevěřící, křtěný evangelík augsburského vyznání. Ke katolické církvi vzhlížím s úctou.Evropa má křesťanské kořeny , nebýt desatera tak bychom byli všichni jako Masaryk a někteří jako Hilter nebo Procházková. Katolíci nedejte se  !R^:-P

P.S.

Počtěte si o Masarykovi na polské wikipedii, na slovenské a německé.

To se budete divit, co to byl za tatíček.

4 3
možnosti
JR

J56a72r27a 26R52a75n66k

25. 2. 2014 0:31

Koukam, ze panove Petrik a Chrastek jeste nedorazili;-)

4 0
možnosti
ZU

Ano,holota je pro vás moc slušné hodnocení.Nemohu být pravdomluvný a přesnější neb jsem slušně vychován.Dobrý večer.

2 7
možnosti
RK

Unikátní. Vy svým příspěvkem popíráte zároveň jeho obsah. Něco jako Jára Cimrman.

11 1
možnosti
JS

Jen malou poznámku na okraj. Loni na podzim jsem navštívil ve Žďáru na Sázavou jak Zelenou Horu tak i bývalý cistrerciácký klášter zvaný Zámek, který je v soukromých rukou a viděl jsem propastný rozdíl v údržbě obou památek. Hádejte o kterou památku bylo lépe postaráno?

4 0
možnosti

O tu, na kterou směřovaly evropské dotace! ;-)R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem člověk ..... zatím .....