Noc kostelů 2015 v ŘKF Louny

31. 05. 2015 12:44:43
Noc kostelů – dvě slova, která již vstoupila do povědomí širší veřejnosti, i té, která kostely nenavštěvuje při pravidelných bohoslužbách.

A každý rok organizátoři přemýšlejí, jak naplnit program, jak přilákat návštěvníky a při tom zachovat základní myšlenku akce – nenásilnou formou oslovit návštěvníky myšlenkami duchovního rozměru lidského života, dát jim prostor vnímat, přemýšlet, nechat se oslovit Boží přítomností a láskou.

Nejinak tomu bylo letos i v Římskokatolické farnosti Louny, kde organinzátoři připravovali program pro dva kostely – farní kostel svatého Mikuláše a kostel Nejsvětější Trojice a čtrnácti svatých pomocníků na Žateckém předměstí.

Malebný prostor druhého kostela vybízí spíše k akcím komornějšího charakteru, k akcím pro lidi, kteří hledají nové poznání, kteří se chtějí něco dozvědět, kteří rádi rozšiřují své obzory. Inspirováni jednak vyhlášeným Rokem zasvěceného života, ale též výročím 65 let od brutálního zásahu komunistického režimu proti řeholním řádům, se organizátoři rozhodli pro návštěvníky připravit výstavu právě k poctě řeholníkům a řeholnicím. Výstavu, která návštěvníkům přiblížila některé řády, které v Lounech a jejich blízkém okolí působily.

Základem výstavy byly panely s obrázky a vysvětlujícími texty seznamující návštěvníky s jednotlivými řeholemi, které z větší části připravil student lounského gymnázia Martin Nedvěd. K vidění však byly i řeholní oděvy čtyř řádů – Křížovníků s červenou hvězdou, dominikánů, vincentek a premonstrátů naaranžované na proutěné figuríny zapůjčené k tomuto účelu lounským muzeem. Pro ty, kteří pak měli zájem o další informace o řeholích, připravil doplňující přednášku k výstavě historik Masarykova ústavu Akademie věd PhDr. Michal Pehr, PhD.

Prostory děkanského chrámu svatého Mikuláše svou majestátností naopak lákají k akcím pro větší počet návštěvníků. I proto, jak se již stalo téměř tradicí, zahajovalo program ve svatém Mikuláši vystoupení dětí ze ZUŠ Louny pod vedením svých učitelek Kateřiny Štolové a Renáty Friedlové, které následovalo po vyzvánění všech pěti zvonů chrámu a fanfárách trubače z ochozu jeho věže. Koncert dětí uvedlo krátké vystoupení studenta teplické konzervatoře Tomáše Borla s vlastní skladbou na pozoun z kůru kostela. Vystoupení dětí, jak bývá obvyklé, bylo hojně navštíveno a až na drobný incident s pracovníkem ČTK, který, oháněje se jakýmsi sdělením z biskupství, začal v průběhu vystoupení dětí fotografovat nejen průběh akce (což problém nebyl), ale též výzdobu chrámu, při čemž neváhal vstoupit i do prostoru presbyteria prakticky za vystupující děti, čímž jednoznačně rušil jejich soustředění na výkon (a zde neobstojí ani jeho výmluva, že nevěděl, že se do presbyteria nesmí; je snad logické, že při jakémkoliv koncertu či představení fotografové nevstupují do prostoru vyhrazeného účinkujícím), za což byl zcela po právu duchovním správcem farnosti vykázán z kostela, bylo i velice úspěšné a děti za předvedený výkon sklidily zasloužené ovace.

Po koncertu dětí přišlo ztišení. Část návštěvníků, především z řad rodiných příslušníků vystupujících dětí, sice chrám opustila, ale přišli další, tak jak při Noci kostelů bývá obvyklé, že lidé přicházejí a zase odcházejí. A zatímco si lidé volně prohlíželi vnitřek kostela a vystupovali na věž chrámu, která byla otevřena až do 23 hodin, tak v protější budově děkanství se rozezpívával Lounský chrámový sbor pod vedením sbormistra Mgr. Petra Bernarda na svůj koncert složený téměř výhradně z písní ke cti Panny Marie, jež začal úderem 21. hodiny předvedením první věty skladby Bedřicha Smetany Česká píseň.

I koncert chrámového sboru měl velkou posluchačskou účast a zaplněné trojlodí chrámu si mohlo vyslechnout skladby od renesančních mistrů, kteří byli zastoupeni například J.Arcadeltem a jeho skladbou Ave Maria, přes skladatele českého baroka, Adama Michnu z Otradovic či K.W. Holana Rovenského, až po současné tvůrce duchovní hudby, například R. Shepparda, od nějž chrámový sbor předvedl píseň znějící v chrámech obvykle pouze na Slavnost uvedení Páně do chrámu, tedy na Hromnice, Hodie Beata Virgo Maria. Ke slyšení byla i čtyřhlasá úprava tzv. Ročovského zdrávasu, psíně-modlitby prováděné téměř výhradně při poutích v nedalekém Dolním Ročově. Vystoupení z kůru kostela pak zakončila „pýcha“ Lounského chrámového sboru, skladba Tota pulchra od italského řeholníka a skladatele 19.století p.A.Borroniho. Při děkovačce, kdy chrámový sbor předstoupil před své posluchače, pak ještě jednou zazněla úvodní skladba programu, Česká píseň od Bedřicha Smetany.

Venku se již setmělo, vždyť koncert chrámového sboru končil až kolem tři čtvrti na deset, a tak mohl nastoupit další bod programu. Tím byl zážitek ze zhasnutého kostela. Organizátoři zhasli veškeré vnitřní osvětlení kostela a nasvítili presbyterium chrámu bodovými reflektory, takže jediným zdrojem světla, krom oněch bodových reflektorů, byl odraz venkovního osvětlení prostupující dovnitř velkými zdobenými gotickými okny. Pro mnohé návštěvníky Noci kostelů šlo o zcela nový zážitek, jak se zračilo i v jejich tvářích. Mystérium chrámu tímto pološerem ještě více vyniklo a mnozí, uchváceni krásou okamžiku, toto sledovali takřka se zatajeným dechem.

Lidé průběžně přicházeli a odcházeli, někteří chvíli pobyli, jiní jen zběžně proběhli kolem lavic kostela. Část však usedla do lavic a s určitou zvědavostí čekali na další bod programu, kterým byly nešpory. A protože je květen měsícem Mariánským, nemohly být nešpory jiné, než právě Mariánské. Nešporám předsedal R.D. Ing. Pavel Morávek, farní vikář z Chomutova, a jejich hudební části se ujal lounský kvartet Musica Optica. S významem této části denní modlitby církve návštěvníky seznámil Mgr. Jaroslav Havrlant, ThD., jinak též jeden z členů kvarteta. A protože je Noc kostelů akcí, kdy lidé přicházejí, pobudou a zase odcházejí, tak i při nešporách občas někteří nevydrželi po celé jejich trvání v kostele a odcházeli. Budiž však návštěvníkům ke cti a chvále, že tak činili skutečně způsobem nerušivým. Kdo však odešel, nedočkal se závěrečného slavnostního požehnání od předsedajícího kněze.

Stalo se již v Lounech pěknou tradicí, že závěr celého programu Noci kostelů obstarává společný průvod městem se svíčkami pořádaný jak Římskokatolickou církví, tak Církví Československou husitskou. Nejinak tomu bylo i letos. Tematem letošního průvodu pak byl zasvěcený život. Na čtyřech zastaveních sřídavě promlouvali duchovní obou církví nejprve krátkým úryvkem z Písma a následnou krátkou promluvou, které pozorně poslouchaly na dvě desíky účastníků průvodu. Závěr obstaral společný výstup na věž chrámu svatého Mikuláše s posledním zastavením a závěrečnou společnou modlitbou a požehnáním městu i účastníkům akce.

Pak již nezbývalo, než sestoupit z věže a pomalu uzamknout jak věž, tak i vlastní kostel, kam i přes pokročilou noční hodinu (vždyť byla již jedna hodina po půlnoci) se stále trousili návštěvníci.

Na závěr snad jen několik „nudných“ čísel. Do chrámu svatého Mikuláše jsme letos zaznamenali na 400 vstupů, věž chrámu navštívilo 184 lidí, kteří neváhali vystoupat do výšky přes 40 metrů, a kostel Nejsvětější Trojice a čtrnácti svatých pomocníků s jeho výstavou o řeholních řádech si prohlédlo 121 zájemců. Když porovnáme tato čísla s čísly z minulého roku, tak i v tomto ohledu můžeme hodnotit letošní Noc kostelů v Lounech jako úspěšnou.

Za organizátory Noci kostelů 2015 v ŘKF-děkanství Louny

Jiří Oulický, editor programu

(psáno původně pro vlastní blog autora na portálu blog.idnes.cz. Autor tímto dává svolení k volnému šíření textu s výhradou jeho zkracování či jiných úprav s výjimkou korektur jazykových)

Autor: Jirka Oulický | neděle 31.5.2015 12:44 | karma článku: 13.04 | přečteno: 653x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 217 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 141 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 254 | Diskuse
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1365
Jsem člověk ..... zatím .....

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...